• Anna Celsing

Cykeln framför bilen

Uppdaterad: 9 nov 2019

Är danskar mer miljömedvetna än vad vi svenskar är? Nej, jag tror inte det. Men hur blev det då så att i Köpenhamn cyklar 60% till jobbet? En förklaring är att danskarna inte var så tidiga att fixa allt så bra för bilarna som svenskarna, så bilisterna har haft det jobbigt i Köpenhamn.

Det har gjort ont att sätta sig i bilen och veta att jag kommer att bli sittande i bilköer, länge. När det gör tillräckligt ont är det lättare att skapa nya vanor för att slippa det onda. Så danskarna började allt oftare välja cykel. Till det kommer att politiker möjliggjort cyklingen ännu mer genom investeringar för framkomlighet och säkerhet.


Jag tror att svenskarna är lika trötta på trafiken som danskarna, i alla fall i Stockholms innerstad. Och fler och fler cyklar. Jag kommer ihåg när jag hade lyxen att bo så pass nära mitt jobb att jag kunde cykla dit eller till och med ibland gå. Det var trångt att cykla och det kändes som jag ibland gjorde det med livet som insats. Stressade bilister på Stockholms gator är inte att leka med. Eftersom det var trångt om cykelutrymme fick jag även trängas med alla andra cyklister.


En gång står jag och väntar vid ett rödljus tillsammans med en ganska stor klunga andra cyklister. En liten pojke står och håller sin mamma i handen vid övergångsstället och frågar sin mamma, ”Mamma, är det cykeltävling här?”.


Svenskar vill cykla lika mycket som danskar, om det bara går.

Foto: Anna Celsing