• Anna Celsing

5B för skillnad

Det är lätt att klaga på trafiken när man beger sig ut i Stockholm under morgonens rusningstimmar. Men är det egentligen inte så att, jag är trafiken? Jobbigt. Precis som nu, när jag tycker att vi borde kunna ta hand om planeten bättre, rädda vår värld. Det är ju faktiskt jag som måste göra något (tillsammans med alla andra).


Jag tror att våra vanor (och ovanor) definierar oss, vem vi är. Speciellt de vi upprepar varje dag. Så när jag varje dag börjar dagen med att tänka tankar som ”Hur kan jag leva mer hållbart idag?”, då sätter det tonen för hela dagen.


Ett enkelt sätt att få idéer till vad jag kan göra för att göra skillnad är minnesregeln, 5B:


Biffen – minska köttkonsumtionen, ät mer vegetariskt

Bilen – minska bilkörandet, välj cykel eller kollektivt

Bostaden – bo litet och använd miljömärkt el

Butiken – handla begagnat och testa ett köpfritt år

Banken – investera t.ex. dina pensionspengar i fonder som är fossilfria


Stora bovar i dramat ”Klimatkrisen” och vi kan alla göra skillnad genom att bidra till ett eller flera B:n.


Vilket/Vilka B siktar du på?