• Anna Celsing

Går det att äta kakan och fortfarande ha den kvar?

Ja, för mig är det så med den cirkulära ekonomin.


Den cirkulära ekonomin som allt som oftast känns ganska avlägsen, men det finns också många undantag som är både fantastiska och väl värda att lyfta fram.


I min roll som medlem av Advisory Board för NOWaste hade jag i veckan förmånen att besöka Verapark, en anläggning som drivs av NSR (Helsingborg Stads renhållningsföretag) och Öresundskraft. Verapark är ett av Europas ledande center för cirkulär ekonomi. Deras framgångsrika inkubatorprocess har hjälpt fram innovation som:


· Spånskivor av återvunnet trämaterial, utan formaldehyd (cancerogent), innehållande endast biologiskt nedbrytningsbara ämnen.


· Slipers av återvunnen plast som kan ersätta våra järnvägars kreosot (tros vara cancerogent) impregnerade slipers.


· Plast av biologiskt nedbrytningsbara material som man redan tillverkat en rad artiklar med.


Och listan kan göras längre. En lista som i alla fall ger mig hopp om att innovation kommer att kunna vara en avgörande faktor för att klara av att ställa om till den cirkulära ekonomin.


Även om vi nog också behöver tänka till när det gäller vårt sätt att leva.



#verapark #nsr #oresundskraft #nowastefoundation #hallbarhetsbyran

 

©2019 by Celsing & Partners AB